Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS), Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (IEA) tarafından dört yıllık periyotlarla yapılan uluslararası bir araştırma ve geçtiğimiz günlerde yayımlandı. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı da bu raporu sayfasında paylaşarak, şu ana kadarki uygulamalar içerisinde en yüksek performansın elde edildiğini duyurdu (1).
Öncelikle TIMSS’in, 4. ve 8. sınıf düzeyindeki öğrencilerin matematik ve fen alanlarındaki başarılarını değerlendirdiğini belirtmekte yarar var. Sonuçlar incelendiğinde gerçekten de Türkiye ilk kez 4. ve 8. sınıflar matematik ve fen testinde 500 puanın üzerine çıkmış görünüyor ve bu iyi bir gelişme. Ancak, raporun ayrıntılarına bakıldığında farklı sonuçlar ortaya çıkıyor ve bunlardan bir tanesi şu günlerde ülkemizde çokça tartışılan sosyo-ekonomik durumlar veya başlık olarak yoksulluk konusu.
Teknik olarak bakıldığında matematik ve fen testinde iyileşme görüldüğü, buna karşın matematik testinde öğrencilerin % 12’sinin, fen testinde ise % 10’nun alt yeterlilik düzeyine dahi ulaşamadığı dikkat çekiyor. Türkiye 4. sınıf matematik testinde ortalama puanlara göre 58 ülke arasında 523 puan ile 23. fen testinde ise ortalama 526 puan ile 19. sırada yer almış. 8. sınıf matematik testinde ortalama puanlara göre 39 ülke arasında 496 puan ile 20. fen testinde ortalama 515 puan ile 15. sırada yer almış. Fakat yukarıda belirtildiği gibi önemli sayıda öğrencimiz alt yeterlilik düzeyine ulaşamamış. Rapora göre 4. sınıf düzeyinde erkek çocukların, 8. sınıf düzeyinde ise kızların daha başarılı olduğu sonucu ortaya çıkmış.
Bununla birlikte, rapor Türkiye’de çok önemli bir gerçekliğe vurgu yapıyor. Fen ve matematik alanlarında başarı için okul ikliminin, öğrencilerin sosyo-ekonomik durumlarının ve derse katılım gibi çeşitli faktörlerin çok etkili olduğu anlaşılıyor. Bu açılardan bakıldığında aşağıdaki bazı sonuçlar karşımıza çıkıyor (konuyla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme Eğitim Reformu Girişimi-ERG tarafından yapılmıştır (2):
4. sınıf ortalama puanlarına bakıldığında matematikte en yüksek ortalama puana sahip Doğu Marmara ile en düşük puanın olduğu Güneydoğu Anadolu arasında 83.1 fark bulunuyor.
Fende ortalama en yüksek ve en düşük puanlar yine bu iki bölgede ve aralarındaki fark 87.1 puan.
Bölgelere 8. Sınıf ortalama puanlarda matematikte en yüksek ortalama Doğu Karadeniz’de, Fen’de ise Doğu Marmara’da. Bu testlerde en düşük ortalama puan Güneydoğu Anadolu’da.
Daha varlıklı ve daha iyi konumdaki okullarla dezavantajlı okullar arasındaki fark 4. sınıf düzeyinde matematik testinde 64, fen’de ise 55. İki testte de Türkiye’de okullar arası fark TIMSS ortalamasından fazla. 8. Sınıf matematik testinde fark 66 puanken, bu fark TIMSS ortalamasında 52 puan. Fen testinde ise fark 56 puan iken, uluslararası ortalamada 50.
Matematik ve fen derslerinde bilgisayara erişim önemli bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Türkiye, bu alanda ortalamanın oldukça altında. Öğrenim gören 4. ve 8. sınıf öğrencilerinin sınıflarda bilgisayara erişimi % 15-20 arasında değişiyor. Ancak, aynı oran TIMSS araştırmasında ülke ortalamalarında göre % 37-48 arasında.
Ankete katılan 4. Sınıf öğrencilerinin % 9’u, 8. sınıf öğrencilerinin % 4’ü akran zorbalığı ile karşılaştığını söylüyor.
Hiç devamsızlık yapmadığını söyleyen 4. sınıf öğrencilerinde oran % 60, 8. sınıflarda % 59.
Okula yorgun ve aç gidip gitmeme sorusuna verilen cevaplarda ise; “her gün / neredeyse her gün” okula gittiğinde aç olduğunu belirtenlerin oranı 4. Sınıflarda % 40, sınıflarda % 46.
Bu sonuçlarla birlikte görüldüğü üzere öğrencilerin matematik ve fendeki başarı düzeylerinde sosyo-ekonomik gelişmelerin etkisi çok büyük. Eğitim Reformu Girişimi’nin değerlendirmesinde okul müdürleri ve ebeveynlerin tutumları, okula aidiyet, okul iklimi ve öğrencinin iyi olma halleri, öğrencilerin fen ve matematiğe karşı tutumları, Covid-19 nedeniyle dijital araç ve gereçlere erişimin artan önemi gibi birçok etken ele alınmış. Ancak, sosyo-ekonomik şartlar, yoksulluk bunların hepsini etkileyen en önemli unsurlardan birisi olarak tepemizde duruyor. Evdeki öğrenme kaynakları, öğrenci ve veli anketlerinde sorulan sorularla evdeki kitap sayısı, internet bağlantısı ve/veya kendine ait bir odasının olması durumu ve velinin eğitim ve iş durumu sorularak tespit ediliyor. Buna göre, Türkiye’de 4. sınıf matematik testinde çok kaynağı olan çocuklarla az kaynağı olan çocuklar arasında 175, matematikte ise 169 puan fark var. Aynı düzeyde uluslararası ortalamada farkın matematik testi için 129, fen içinse 143 olduğu görülüyor. Bu durum, Türkiye’de evdeki öğrenme kaynaklarına göre farkın uluslararası ortalamanın üstünde olduğunu gösteriyor.
Prof. Dr. Hüseyin M. YÜCEOL
Bizi desteklemek için;
>Şahit olduğunuz haberleri habercizgi@gmail.com ‘a veya aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız iletebilir,
>Sosyal medyada takip edebilir, paylaşabilir, beğeni ve yorum yapabilirsiniz.
• Instagram: haber_cizgi https://instagram.com/haber_cizgi
• Facebook: habercizgi https://www.facebook.com/habercizgi/
• Twitter: haber_cizgi https://twitter.com/haber_cizgi
Tüm ilginiz ve destekleriniz teşekkürler…
ahmetverde corona coronavirüs deprem DÜNYADANİLGİNÇHABERLER dünya dünyadanhaberler ekonomi elazığdepremi emresun gazete güncel gündem haber habercizgi hatay hatayhaber ilginçhaber internethaber KOMİKHABER korona koronavirüs koseyazısı makale merkel mersin mersinbelediye mersinhaber ortadoğu ortadoğuhaberleri politika saglık salgın siyaset sondakika sondakikahaber spor sporhaberleri suriye suriyeordusu tarsus teknoloji virüs ÇİN İLGİNÇHABERLER